Cel mai puternic laser din lume

Extreme Light Infrastructure (ELI) este un proiect paneuropean de cercetare stiintifica initiat in 2005, in cadrul caruia 13 tari europene colaboreaza pentru construirea celui mai puternic laser din lume. Cehia, Romania si Ungaria sunt statele gazda care vor construi fiecare cate o parte din acest proiect. Mai exact, in cele trei state se vor construi mai multe lasere. Este vorba despre trei proiecte complementare, fiecare tara urmand sa realizeze cercetari in ceea ce priveste lumina de mare intensitate, fiecare insa intr-un anumit domeniu de studiu. ELI-NP, instalatia care se va construi la Magurele, are ca obiectiv aprofundarea fizicii nucleare folosind fascicule laser cuplate cu gamma.


Autoritatile au anuntat ca in Romania va fi construit, ca parte a acestui proiect, cel mai puternic laser din lume. The Telegraph transmite, insa, ca si Marea Britanie a intrat in competitie pentru construirea celui mai mare laser din lume, alaturi de Rusia, Cehia, Ungaria sau Franta.

Este vorba despre instalatia ELI Ultra-High Field, care va produce un laser atat de intens incat le va permite cercetatorilor sa observe particulele misterioase din vacuumul universului, pentru prima data, reusind sa rupa "tesatura" vidului.

Laserul va produce un fascicul de lumina cu o putere echivalenta cu cea primita de Pamant de la Soare, concentrata pe o suprafata mai mica decat varful unui ac, ceea ce va duce la "fierberea" vacuumului.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu