Blat de tort de casa

Blat de tort de casa

Fata de alte tipuri de blat, acesta nu foloseste nici un fel de agent de crestere, iar volumul si-l datoreaza aerului incorporat in compozitie in timpul pregatirii. Ca ingrediente, genoise-ul se aseamana “Painii de Spania” (Pan di Spagna sau pandispan, cum a intrat in limba romana). Reteta de blat simplu se preteaza pentru o gramada de torturi: cu fructe, caramel sau ciocolata. Ingredientele de mai jos sunt pentru pregatirea unui singur blat cu diametru de 24 cm si 1 cm inaltime (pentru un tort care nu necesita un blat intermediar). Prin urmare, daca vreti sa va iasa doua sau trei blaturi nu trebuie decat sa dublati si, respectiv, triplati cantitatile.

Ingrediente:
- oua intregi 2 buc. mari (75 g)
- galbenus 1 buc. (tot de la un ou mare – 25 g)
- zahar tos 65 g
- faina 65 g
- unt 30 g


Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Intr-un castron pretabil pentru bain-marie, puneti ouale intregi, galbenusul si zaharul tos. Bateti cu mixerul, la inceput la viteza mica, apoi la viteza mare, pana isi dubleaza volumul compozitia si obtineti o spuma densa. Daca aveti termometru de bucatarie, amestecul ar trebui sa aiba in jur de 37 grade Celsius. Luati castronul din baia de aburi si mai bateti 3-4 minute, tot la turatie maxima.

Blat simplu de tort (Genoise)Blat simplu de tort (Genoise)

Cu ajutorul unei spatule incepeti sa incorporati faina, pusa in ploaie, putin cate putin. Miscarea trebuie sa fie lenta si pe verticala, pentru ca aluatul sa “inghita” cat mai mult aer. Topiti untul si adaugati-l, in fir subtire (nu tot o data), peste amestecul de oua, zahar si faina. Odata omogenizat aluatul, turnati-l uniform intr-o forma de tort tapetata cu hartie de copt. Bagati in cuptorul incins si lasati circa 20 de minute. Blatul este gata cand a crescut si s-a rumenit usor, iar daca-l intepati cu o scobitoare aceasta iese curata. Scoateti-l din cuptor si lasati-l sa se raceasca total inainte de a-i indeparta hartia de copt.

Citeste mai mult la: http://gurmandino.ro/2011/01/04/blat-simplu-de-tort-genoise/#ixzz1bM9BXGKN

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu