Jocurile online sunt bune la ceva

Adeptii unui joc video joc pe internet au reusit in trei saptamani sa decodeze structura unei enzime apropiate de cea a virusului SIDA, o enigma care tinea in sah de peste zece ani cei mai mari oameni de stiinta, relateaza AFP.

Pentru a celebra acest eveniment, revista stiintifica Nature Structural & Molecular Biology, care a publicat duminica descoperirea, a mentionat jucatorii "Foldit" drept co-autori ai studiului.

Foldit ("pliaza-le") este un joc video experimental dezvoltat in 2008 in urma colaborarii dintre departamentele de informatica si biochimie ale Universitatii Washington (USA), accesibil tuturor pe internet (http://fold.it).


Scopul sau: rezolvarea, de catre jucatori umani, a unei probleme care nu poate fi solutionata de computere, respectiv cum o molecula se "pliaza" pentru a forma o structura in trei dimensiuni, dand astfel nastere unei proteine.

"Oamenii au capacitatea de a judeca in spatiu mult mai mare decat computerele", explica Seth Cooper, unul dintre creatorii Foldit.

"Rezultatele publicate in aceasta saptamana arata ca, prin combinarea jocului, a stiintei si a informaticii, ajungem la descoperiri care nu erau avute in vedere pana acum", adauga acesta.

Identificarea configuratiei exacte a unei proteine este adeseori vitala pentru a intelege cum se dezvolta o boala (infectie, cancer etc.) in interiorul unui organism si mai ales pentru crearea unui medicament capabil sa o stopeze.

Din nefericire pentru biologi, un microscop nu furnizeaza decat o imagine "plata" a proteinei.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu