Afaceri pe timp de criza

Afaceri pe timp de criza
Pentru a-şi putea transforma banii de pe biletele la ordin în cash, companiile sunt nevoite să apeleze la intermediari. Aşa apare afacerea numită efecte de comerţ cu tot cu profitul ei ameţitor.
 
Pe timp de criză, “efectele de comerţ” devin una dintre cele mai bănoase afaceri. Randamentul maxim poate ajunge în acest caz până la 46% pe an. Efectele de comerţ reprezintă în fapt un instrument financiar de tipul factoring. Adică un producător care are de încasat bani de la un mare lanţ de magazine primeşte în loc de bani un bilet la ordin cu plata la două-trei luni. Pentru a-şi încasa banii mai devreme, producătorul apelează la un fond mutual, care plăteşte biletul la ordin cu bani cash, dar pentru asta va percepe un comision (maxim 10%), urmând ca banii daţi producătorului să-i primească la scadenţa prevăzută de biletul la ordin.“În prezent, la biletele la ordin cu plata la trei luni, adică 90 de zile, percepem un comision cuprins între 7 şi 10%. Valoarea comisionului depinde şi de garanţiile depuse de persoana care apelează la acest sistem”, spune Eugen Voicu, director Aviva Investors.

Practic, un producător care are de încasat un bilet la ordin de 110 lei cu plata la 90 de zile va primi de la intermediar 100 de lei în cazul unui comision de 10%. Intermediarul va putea folosi după 90 de zile cei 110 lei încasaţi pentru plata altui bilet, ceea ce va face ca după 180 de zile să aibă în cont 121 de lei. La 270 de zile, cei 100 de lei daţi iniţial devin 133,1 lei, iar la 360 de zile 146,41 lei. Astfel, dobânda anuală obţinută la banii daţi iniţial devine 46,41%. E drept, calculul reprezintă dobânda maximă care poate fi obţinută. 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu